ost-kar

Hoogwaardige fabricage en ontwikkeling

EMZ Werke Manderfeld focust op metaalbewerking op maat voor een alsmaar individueler wordende markt.

De metaalverwerkende locatie in de industriezone Merlscheid/Manderfeld bestaat al erg lang, ook al is de naam Eifeler Metall- und Zinkwerke Manderfeld (afgekort: EMZ) pas sinds een vijftal jaren terug te vinden op de kaart met Oost-Belgische ondernemingen.

In september 2013 is de verzinkerij en roosterproductie (die voordien reeds meer dan vijftig jaar actief was onder de naam Staco AG) onder de hoede van de industriële familie Haas uit het naburige Lanzerath terechtgekomen, en worden de belangen bij EMZ met name door de broers Thomas, Norbert en Josef en hun zus Ingrid behartigd.

De lokale ondernemersfamilie, die reeds vele jaren professionele creativiteit, beroepsmatige visie en technologische ervaring in verschillende regionale industriesegmenten kan aantonen (al was dit tot dan toe voornamelijk in de hout- en energiesector), slaagde erin om het traditionele bedrijf binnen korte tijd met succes een toekomstgericht pad te doen inslaan dat nauw aansluit bij de vereisten en perspectieven van de markt. Dit niet alleen met een nieuwe, sterk aansprekende naam, maar vooral ook met een nieuw strategisch en innovatief concept.

Hierbij focuste de nieuwe bedrijfsleiding eerst op de jarenlange ervaring inzake de productie van roosters om te blijven voldoen aan de hoge vereisten van het sinds het begin van de jaren 1960 voortdurend gegroeide internationale klantenbestand. Net de in dit segment gedurende meerdere decennia opgebouwde knowhow vormt de garantie voor een uitstekende kwaliteit, naar keuze in staal, roestvrij staal of aluminium van hoge kwaliteit. Hierbij komen nog de technische uitrusting, de organisatorische flexibiliteit en de uitmuntende vakkennis - allemaal beproefde voordelen voor een op maat van de individuele wensen van de klant gesneden dienstverlening.

Tot slot is er nog de premisse voor precies passende oplossingen in een steeds meer gelaagde markt, waarin standaardproducten thans vaak slechts nog een klein aandeel uitmaken. Net dankzij zijn specialisatie in vele domeinen kan EMZ Manderfeld zelfs op ongewone eisen en wensen snel en gericht reageren.

Niet in het minst de eigen installatie voor thermisch verzinken garandeert dat alle producten die de productielocatie van Merlscheid/Manderfeld verlaten over een gewaarborgde, duurzame corrosiebestendigheid beschikken.

Twee markt- en klantgeoriënteerde basiselementen in het EMZ-gamma onder het nieuwe bedrijfsbewind zijn intussen de afdelingen machinebouw en plaatbewerking, uitgerust met de modernste machines, dewelke worden bediend door doorlopend verder opgeleid vakpersoneel dat voor geen enkele technologische vernieuwing terugschrikt, maar met vakkundige en productieve bekwaamheid elke uitdaging aangaat, hoe buitenissig ook.

Wat het hoogste gebod is voor de fabricageprocessen in de voor het grootste deel nieuw opgetrokken hallen, met ondertussen achtduizend vierkante meter productieoppervlak, geldt eveneens voor het voorbereidende en begeleidende werk door het bedrijfsinterne constructiebureau, dat bij EMZ door de steeds complexere activiteiten duidelijk aan belang wint. Het bureau ontwikkelt en vervaardigt samen met de klant een oplossing op maat voor zijn product, respectievelijk zijn project (naar wens ook in nauwe samenwerking met de EMZ-buitendienst, die een ongecompliceerde afhandeling garandeert, zelfs met opdrachtgevers op grote afstand).

Besluit: De onderneming EMZ Werke Manderfeld AG, onder leiding van Ingrid Haas, is een vakkundige en betrouwbare partner voor alle vragen inzake de huidige multidimensionale domeinen metaal en zink. Dagelijks staan momenteel ongeveer negentig gemotiveerde medewerkers in voor de technische en organisatorische garantie van een kwalitatief uitstekend product en zorgen zo voor tevreden, trouwe klanten.

Het bedrijf realiseerde een sterke expansie, zowel structureel als qua personeel, en kreeg hiervoor in november 2017 nadrukkelijk erkenning met de Oost-Belgische prijs voor het bedrijfsleven (beter bekend als de 'OSTKar') in de categorie 'Grote ondernemingen' (meer dan vijftig werknemers).